Sosyal Medya

Güncel

AB'den ‘3 milyar Euro’ ziyareti

Avrupa Parlamentosu Bütçe Komisyonu, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı yerleri ziyaret etti. Şeffaflık vurgusu yapan heyet, bütçenin neye harcanması gerektiğiyle ilgili incelemelerde bulundu.



Gaziantep’te Suriyeli sığınmacıların durumunu inceleyen ve kampları da ziyaret eden heyet, Ankara’da da TBMM Bütçe Komisyonu ve Ekonomiden Sorumlu BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek ile görüştü.

Görüşmelerinin ardından gazetecilerle bir araya gelen heyet, Avrupa BirliÄŸi’nin Türkiye’ye Suriyeli mülteciler için aktarmaya karar verdiÄŸi 3 milyar Euro’nun ayrıntılarıyla ilgili soruları yanıtladı.

Heyete liderlik eden AP Bütçe Komisyonu BaÅŸkanı Jean Arthuis, Türkiye’deki kampların sığınmacıların sadece yüzde 10’una ev sahipliÄŸi yaptığını, Türk toplumunun Suriyelileri ÅŸehirlerde ağırladığını söyledi. Bu sebeple saÄŸlık, eÄŸitim ve iÅŸ imkânlarının acil ihtiyaç olduÄŸunu belirtti. “Avrupa BirliÄŸi bu önlemlerin alınmasında ÅŸeffaflık olmasını çok önemsiyor. Çünkü AB yükü paylaÅŸmak istiyor” dedi.

“15 Åžubat’ta Türkiye deÄŸerlendirmesini bitirecek”

Arthius, 3 milyar Euro’nun yeterli olup olmayacağı, hangi alanlarda kullanılacağı ve ne zaman aktarılmaya baÅŸlayacağı ile ilgili soruya ÅŸu yanıtı verdi:

“Ä°htiyaçlar için tahmini bir deÄŸerlendirme yapıldı. ÖrneÄŸin ÅŸu an Türkiye Suriyeli öğrenciler için kaç okul gerektiÄŸiyle ilgili deÄŸerlendirmeyi yapıyor. Tüm bu paranın kullanımıyla ilgili ilk deÄŸerlendirmeyi Türkiye yapıyor, 15 Åžubat itibariyle tamamlayacak. Hemen ardından Avrupa BirliÄŸi kendi deÄŸerlendirmesini yapacak. Bunun da tamamlanmasıyla birlikte iki taraf bir araya gelerek finansal araçlar açısından ne yapılması gerektiÄŸini konuÅŸacak ve yol haritası belirlenecek.”

AP’den ‘ÅŸeffaflık’ vurgusu

Arthius, Türkiye’nin ihtiyaçları belirlerken ÅŸeffaf olmasının önemli olduÄŸunun  altını çizdi:

“Tüm bu süreç bir an önce baÅŸlamalı ki bir an önce mültecilere yardımcı olalım. EÄŸitim acil ihtiyaç, Suriyelilerin onda dokuzu kampların dışında yaşıyor, bu sebeple saÄŸlık da öyle. Su temini ve atık su kanalizasyonlarıyla ilgili altyapı sıkıntıları da var. Gaziantep’teki sığınmacıların sayısı, yerel halktan yüzde yüz yirmi daha fazla. Muhataplarımıza özellikle sığınmacıların ihtiyaçlarıyla ilgili ÅŸeffaflık ön planda olmalı diyoruz.”

AP 2016 Bütçesi raportörü José Manuel Fernandes de heyetteydi. “AB ülkeleri kenara çekilip Türkiye’yi yalnız bırakmayacak. En büyük önceliÄŸimiz eÄŸitim. Türkiye’ye eÄŸitim, saÄŸlık ve diÄŸer alanlarda önce bir milyar, ardından da iki milyar Euro yardım saÄŸlanacak” dedi.

‘AB bütçesi yeniden düzenlenecek’

2017 bütçe raportörü Jens Geier ise her yıl insani yardımlara ne kadar para harcanabileceÄŸi ile ilgili 28 AB ülkesinin bir çerçevesinin olduÄŸunu, bu yıl artan her bir Euro’nun mobilize edilerek Türkiye ve mülteci kriziyle uÄŸraÅŸan üye ülkelere destek olmak üzere kullanıldığını söyledi:

“750 milyon Euro, 2016 bütçesi içinde mülteciler için Türkiye’ye mali destek olarak saÄŸlanacak. Ancak bu büyük siyasi zorluklar da getiriyor çünkü baÅŸka alanlardan bu alana para aktarmak gerekiyor. Bununla ilgili görüşmeler yapacağız. AB bütçesi gelecek yıllarda uluslararası insani krizlere yanıt verebilecek ÅŸekilde yeniden düzenlenecek.”

Heyetten verilen bilgiye göre, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için hem BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi’ne, hem de saÄŸlık, eÄŸitim, su kanalizasyon altyapısı gibi alanlarda harcanmak üzere Türk hükümetine doÄŸrudan bu para aktarılacak. 3 milyar Euro’nun 1 milyarı AB Güven Fonu’ndan saÄŸlanacak. Kalan miktarın ise hangi araçların kullanılarak saÄŸlanacağı henüz görüşülme aÅŸamasında. AB ile Türkiye arasında önümüzdeki aylarda varılacak mutabakat çerçevesinde paranın aktarım sürecine doÄŸrudan devlet kurumları ve baÅŸka aktörler de dâhil olabilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.